A Day in June
a song cycle in 5 portraits

Project | Verhaal | Cast en crew | Video | Te zien | Contact | English info
Verhaal
facebook-icon1
twitter-icon

A Day in JuneSynposis
In A Day in June - a song cycle in 5 portraits volgen we ‘de reiziger’ (bariton Mattijs van de Woerd), die voor vertrek eerst een reis in zijn innerlijke wereld maakt. Op zoek naar zijn droom wordt hij echter geconfronteerd met een illusie.

A Day in June belicht de kracht van de mens zichzelf los te maken uit een onhaalbare droom of vastgelopen verlangen, om zo de koers te verleggen. Het libretto van Harleman is geÔnspireerd door het gedicht Quero ser livre insincero van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935). De bariton vormt in dit monodrama de centrale personage. Zijn relaas wordt zowel met zang en muziek als filmbeelden en geschilderde portretten tot uitdrukking gebracht. 

De korte filmopera is op locatie opgenomen in Alkmaar, in Den Helder en in de kuststreek bij Bergen aan Zee en Schoorl, de plek waar ooit de kunstenaars uit de Bergense School werkten en inspiratie vonden.

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (1888-1935) is ťťn van de belangrijkste dichters in de Portugese literatuur en behoort wellicht tot de vooraanstaande dichters van de 20e eeuw. Het werk van Pessoa is een inspiratiebron voor het libretto van A Day in June, ontwikkeld door Gerard Harleman.

Pessoa leefde in een isolement. Hij was bang voor onbekenden, bleef liever obscuur en was geheel gericht op zijn werk. "Leven is niet noodzakelijk, scheppen daarentegen wel", aldus de dichter. Pessoa creŽrde meerdere heteroniemen (schrijverspersoonlijkheden), die elk vanuit een eigen wereld schreven en elkaar bekritiseerden. 

Meer op Wikipedia

De Bergense School bestond uit een groep kunstenaars, die in de periode 1915-1925 in de omgeving van Bergen woonde en werkte. Zij behoorden tot de eerste expressionisten in Nederland. In hun schilderijen en tekeningen zijn de invloeden van het kubisme en luminisme terug te vinden. Met krachtige, donkere natuurkleuren, een grove penseelvoering en herinterpretatie van de werkelijkheid zetten zij zich af tegen het impressionisme. 

Bergense School op Wikipedia
Bergense School in Sted. Museum Alkmaar

A Day in June wordt gerealiseerd onder auspiciŽn van Stichting MuziCan en mogelijk gemaakt door o.a. financiŽle ondersteuning van Prins Bernhard Cultuurfonds NH, vanuit het Projectenbudget ‘Alkmaar Maakt het!’ en crowdfunding via Voordekunst. Orphic Film treedt op als uitvoerend producent namens Stichting MuziCan. Written in Music is mediapartner.

WiM logo
Prins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logo klein-def
alkmaarmaakthet voordekunst