A Day in June
een project voor korte film, opera en schilderkunst  

Project | Verhaal | Cast en crew | Video | Crowdfunding | Te zien | Contact
facebook-icon1
twitter-icon
Verhaal

De combinatie van film en opera biedt ongekende mogelijkheden. Bijvoorbeeld om een gedachtenwereld te visualiseren Ťn te verklanken. In dit geval gaat het om iemand die zich in de drukte van alledag afvraagt: "Doe ik er eigenlijk wel toe?" En met die vraag wordt zijn innerlijke wereld in beeld en ten gehore gebracht.

A Day in June belicht de kracht van de mens zichzelf te bevrijden uit een onhaalbare droom of vastgelopen verlangen. Het libretto is geÔnspireerd op het werk van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935).

Een operazanger vormt de centrale personage. Zijn relaas wordt zowel met zang en muziek als filmbeelden en geschilderde portretten tot uitdrukking gebracht.

De korte filmopera wordt op locatie opgenomen in Alkmaar en in de kuststreek bij Bergen/Schoorl (de plek waar ooit de kunstenaars uit de Bergense School werkten en inspiratie vonden).

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa (1888-1935) is ťťn van de belangrijkste dichters in de Portugese literatuur en behoort wellicht tot de vooraanstaande dichters van de 20e eeuw. Het werk van Pessoa is een inspiratiebron voor het libretto van A Day in June, ontwikkeld door Gerard Harleman. 

Pessoa leefde in een isolement. Hij was bang voor onbekenden, bleef liever obscuur en was geheel gericht op zijn werk. "Leven is niet noodzakelijk, scheppen daarentegen wel", aldus de dichter. Pessoa creŽrde meerdere heteroniemen (schrijverspersoonlijkheden), die elk vanuit een eigen wereld schreven en elkaar bekritiseerden. 

Meer op Wikipedia

De Bergense School bestond uit een groep kunstenaars, die in de periode 1915-1925 in de omgeving van Bergen woonde en werkte. Zij behoorden tot de eerste expressionisten in Nederland. In hun schilderijen en tekeningen zijn de invloeden van het kubisme en luminisme terug te vinden. Met krachtige, donkere natuurkleuren, een grove penseelvoering  en herinterpretatie van de werkelijkheid zetten zij zich af tegen het impressionisme. 

Bergense School op Wikipedia
Bergense School in Sted. Museum Alkmaar

WiM logo
Prins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logo klein-def
alkmaarmaakthet

A Day in June wordt gerealiseerd onder auspiciŽn van Stichting MuziCan en mogelijk gemaakt door o.a. financiŽle ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds NH en vanuit het Projectenbudget ‘Alkmaar Maakt het!’. Orphic Film treedt op als uitvoerend producent namens Stichting MuziCan.
Written in Music is mediapartner.